Helsingin Keskustakirjasto Oodi


Asiakas

Helsingin Keskustakirjasto Oodi

SRT:n osuus

Sisäkatot

Pääurakoitsija

YIT

Helsingin juuri valmistunut keskustakirjasto on monin tavoin näyttävä ja poikkeuksellinen rakennus. – Varmasti kunnianhimoisin oli muotoiltu alakatto. Akustisesti ja visuaalisesti yhtä vaativaa kattoratkaisua ei ole ennen Suomessa tehty.

– Varmasti kunnianhimoisin oli muotoiltu alakatto. Akustisesti ja visuaalisesti yhtä vaativaa kattoratkaisua ei ole ennen Suomessa tehty.”

Näin sanoo toimitusjohtaja Niko Oinonen Helsingin keskustakirjaston eli Oodin alakattourakasta vastanneesta Sisärakennustekniikka SRT:stä. Oodin ylimmäinen kerros on nimetty ”Kirjataivaaksi”. Yleisötilassa on 14 kattoikkunaa, joiden suppilon muotoiset valokuilut läpäisevät kattorakenteen.

“Arkkitehdin suunnitelmat nähtyäni innostuin heti. Kyseessähän on innovatiivinen ja aivan uniikki alakattoratkaisu. Tiesin toteutuksen olevan haastava, mutta uskoin myös onnistuvamme. Piti vain löytää oikea rakenne ja tekotapa”, Oikonen jatkaa.

Varmasti kunnianhimoisin oli muotoiltu alakatto. Akustisesti ja visuaalisesti yhtä vaativaa kattoratkaisua ei ole ennen Suomessa tehty."

Design-katto käsityönä

Oodin alakaton suunnittelussa ja toteutuksessa on otettu Rockfon Mono Acoustic -ratkaisusta kaikki hyöty irti ja tuloksena on ”hehtaarikatto”, jossa ei ole yhtään identtistä neliötä.

“Kirjataivaan alakatto asennettiin paikalleen täysin käsityönä. Sekä työnjohto että asentajat kävivät hyvissä ajoin kouluttautumassa Rockfonin tehtaalla Belgiassa. Koulutuksen pääpainona oli löytää parhaat mahdolliset työmenetelmät, joilla kivivillalevyt saadaan muokattua mitä erilaisimpiin muotoihin”, Oinonen kertoo.

Kuva: SRT / Pekka Niemi, Drumsö Brand Machine

 

Elämyskeidas vaatii akustiikkaa

“Kirjasto ei ole enää pelkkä kirjasto vaan elämyskeidas, jossa arkkitehtiluomuksen lomaan on sijoitettu runsaasti käyttötarkoituksiltaan ja akustisilta vaatimuksiltaan erilaisia tiloja”, toteaa akustiikkasuunnittelija Perttu Korhonen Helimäki Akustikot Oy:stä.

Olohuoone kaupunkilaisille

Oodin suunnittelun lähtökohtana oli terveellinen, turvallinen ja viihtyisä rakennus.

“Kaikki nämä asiat käyvät toteen erinomaisesti”, sanoo projektinjohtaja Erkki Pekkanen Ramboll CM Oy:stä. Ramboll toimi projektissa sekä rakennuttajakonsulttina että rakennesuunnittelijana.

Lue koko juttu

Rakennusprojekti suunnitteilla?

Ota yhteyttä ja keskustellaan lisää siitä, miten voisimmo auttaa!

Back to top